Oosteres Groenlo – klimaatadaptief buurtgericht groot onderhoud

Hoe maak je een buurt klimaatadaptief bij groot onderhoud? De gemeente Oost Gelre stelde ons de vraag in een meervoudig onderhandse aanbesteding voor het aanbesteden van een bouwteam. Onze aanpak blonk uit in het hoge ambitieniveau voor de wijk en het betrekken van de bewoners.

In samenwerking met de Gemeente Oost Gelre, COMcept en H. Zoontjes, Bureau voor Tuin & Landschap hebben wij een aanpak voorgesteld met een โ€˜pre-bouwteamfaseโ€™ waarin we samen met de buurt en de gemeente doelen stellen voor de buurt en dit via een intensief participatietraject uitwerken in een schetsontwerp.

Samen met Jordi Huirne hebben we buurt bekend gemaakt met weer & klimaat, klimaatverandering en wat we daaraan kunnen doen. Er is een klimaatsafari naar voorbeeldprojecten gehouden en hebben we een ontwerpsessie voor kinderen en volwassenen georganiseerd. Dit traject hebben we samen praktisch kadervrij doorlopen om alle opties open te houden.

Zelfs enkele bewoners wilden meewerken in het integreren van een ontwerp van hun tuin in het ontwerp van de openbare ruimte. Zo trekken we klimaatadaptatie tot over de erfgrenzen. Dit alles resulteert in een ontwerp met onder andere circa 25% minder verharding en 25% meer groen ten opzichte van de huidige situatie. ๐ŸŒฟ

Op 25 mei vond een ๐—ธ๐—น๐—ถ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐—บ๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐˜ plaats waarin het ontwerp gepresenteerd werd, planten uitgedeeld werden en bewoners advies en inspiratie kregen over het klimaatadaptief maken van hun tuin. Ondertussen loopt de aanbesteding van het feitelijke bouwteam waarin het schetsontwerp verder wordt uitgewerkt en de realisatie plaatsvindt.

De samenwerking met Gemeente Oost Gelre, COMcept en H. Zoontjes, Bureau voor Tuin & Landschap heeft dit project tot een succes gemaakt.

Impressie